Knauf Knauf

Vytauto Didžiojo universiteto Vaclovo Biržiškos skaitykla

Weiter

Vytauto Didžiojo universiteto Vaclovo Biržiškos skaitykla

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Vaclovo Biržiškos skaitykla – svarbi, visą dieną aktyviai lankoma universiteto bendruomenės erdvė. Ja naudojasi studentai bei skaityklos darbuotojai. Skaitykla įsikūrusi 1977 metais statytame bei iki 2001 metų du remontus išgyvenusiame pastate, kurį nutarta atnaujinti 2012 metais. Tuo metu pastatas neatitiko estetinių, energetinio efektyvumo, higienos normų bei kitų reikalavimų. Pastato fasadas, cokolis, stogas, konsolės apačia buvo nusidėvėję ir neapšiltintos, drėkstančios. Remontuojant objektą siekta išsaugoti pradinio projekto kokybines savybes, tuo pačiu metu pagerinant pastato energinį efektyvumą bei suteikiant skaityklai šio laikmečio architektūros bruožų.

Pastatų funkcija

Tris pastato aukštus su rūsiu užimanti VDU V. Biržiškos skaitykla yra 570 kv. m. ploto. Pirmajame aukšte ir antresolėje įrengta 60 modernių kompiuterizuotų darbo vietų. Skaityklos lankytojai gali naudotis atviru 40 tūkst. leidinių fondu. Jų patogumui yra suformuotos individualaus bei grupinio darbo vietos. Dalis jų yra atviros, kitos – dalinai ar visiškai privačios erdvės, sukurta infrastruktūra ir neįgaliesiems. Atnaujinus skaityklą, ji tapo gerokai funkcionalesnė. Lankytojams laisvai prieinamų knygų skaičius padidėjo apie tris kartus, padaugėjo ir studentams skirtų darbo vietų.

Statybos užduotis

Skaityklos remonto projekte buvo iškeltas uždavinys išsaugoti geriausius pradinio projekto bruožus, juos papildant naujomis kokybinėmis savybėmis – modernumu ir energiniu efektyvumu. Ne mažiau svarbus projekto uždavinys buvo skaityklos darbuotojų ir lankytojų darbo sąlygų pagerinimas. Be pastato apšiltinimo, buvo numatyta įrengti šiuolaikišką ventiliacijos sistemą, padidinti erdves, suteikti joms funkcionalumo, geriau išspręsti patalpų apšvietimo uždavinius.

Sprendimas

Skaityklos pagrindinio fasado bareljefas bei konsolė po juo buvo remontuojami imantis visų reikalingų atsargumo priemonių. Energinio efektyvumo nutarta pasiekti šiltinant sieną iš vidaus. Iš išorės buvo apšiltintas kiemo fasadas, jo apdailai parinktas kokybiškas tinkas, kuris suteikia modernų įvaizdį. Siekiant pagerinti skaityklos darbuotojų ir lankytojų darbo sąlygas, kiemo fasade įrengtos naujos apvalios vitrinos. Skaitykloje buvo įrengta moderni ventiliacijos sistema, nusidėvėjusias lubas pakeitė akustinio gipso plokštės, o grindų remontui panaudota šviesi akustinė PVC (polivinilchlorido) danga, stogas apšiltintas, įrengiant hidroizoliaciją. Akustikai pagerinti ir stoglangių šulinių formavimui buvo pasirinkti „Knauf“ produktai.

Adresas: K. Donelaičio g. 52, Kaunas.

Statybų metai: 2012–2014 m.

Informacija parengta: 2015 m. rugpjūčio mėn.

Projekto architektės Guodos Zykuvienės komentaras

Architektė Guoda Zykuvienė teigia, jog remontas arba rekonstravimas dažnai yra sudėtingiau nei nauja statyba – reikia atrasti esamos situacijos kodą (būdingas savybes) ir suteikti jam naują kokybę. Be to pradėjus ardyti randama ne tai, kas buvo tikėtasi, todėl tenka keisti ar tobulinti sprendimus statybos darbų metu.

„Remontuodami V. Biržiškos skaityklą, susidūrėme su dviem iššūkiais. Vienas jų buvo sunkios dolomito apdailos išsaugojimo uždavinys, kitas – stoglangių šulinių atvėrimas. Sienų dolomitinė apdaila buvo kruopščiai išardyta, įrengtos šilumos izoliacija iš vidaus bei naujos apvalios vitrinos, tada išsaugota apdaila nuvalyta ir sudėta atgal. Problemų kėlė ir stoglangių šulinių įrengimas. Kiekvieno jų konfigūracija yra individuali, todėl standartiniai sprendimai čia netiko. Gelbėjo tik „Knauf“ specialistų konsultacijos statybų metu ir ilgos statybininkų darbo valandos – juk reikėjo kiekviename stoglangyje įrengti stelažus, kiekvienam padaryti sudėtingą karkasą, kiekvieną kruopščiai paruošti ir nudažyti. Su „Knauf“ specialistais konsultavomės tiek projekto rengimo metu, tiek statybos darbų metu“, - sakė architektė

Papildoma informacija

Architektės Guodos Zykuvienės sukurtą VDU V. Biržiškos skaityklos interjerą, UAB „G.Janulytės-Bernotienės“ studijos atliktus projektavimo darbus bei suremontuotą skaityklą gerai įvertino tiek skaityklos naudotojai, tiek specialistai. Kauno architektai 2015 metų parodoje „Kauno architektūra 2015“ skaityklos interjerą įvertino „Metų interjero“ nominacija. Universiteto studentai skaityklos remonto pabaigtuves išrinko Metų įvykiu.

Informacija apie naudotus produktus

Remontuojamos skaityklos akustikai pagerinti buvo panaudotos akustinės gipso plokštės KNAUF Cleaneo su linijine apvalia perforacija 6/18R, o stoglangių šulinių formavimui pasirinktas KNAUF White gipskartonio plokštė.

KNAUF Cleaneo Akustik – tai akustinė plokštė su oro valymo efektu. Tolygiai ir homogeniškai garsą sugerianti akustinė perforuota gipskartonio plokštė gali tapti efektyviu ir ekonomišku interjero sprendimu. Plokštės gaminamos su kvadratine, apskritimų arba plyšių perforacija. Tai mechaniškai atspari, lengvai transportuojama ir apdorojama plokštė. Jos briaunos paruoštos glaistymo darbams, antra pusė padengta akustiniu plaušiniu. Ši akustinė plokštė yra puiki galimybė pagerinti patalpų akustiką ir gražiai jas apipavidalinti, nes plokštes jei reikia galima lenkti. Visos Knauf Cleaneo® plokštės išsiskiria orovalymo efektu. KNAUF Cleaneo Akustik akustines plokštes galima dažyti, dėl to jų poveikio efektyvumas nenukentės.

KNAUF White – vidaus darbams pritaikyta gipskartonio plokštė . Tai paprastai ir lengvai montuojamas, nedegus produktas. Standartinė gipskartonio plokštė su plačiausiomis panaudojimo galimybėmis yra skirta sienų ir lubų apdailai. Plokštę sudaro gipso branduolys su kartono paviršiumi. Plokštę galima lenkti, tai suteikia dideles dizaino galimybes. Mechaniškai atspari, lengvai transportuojama ir apdorojama plokštė pagaminta be kenksmingų medžiagų. Plokštė tinka sienoms, pertvaroms ir luboms ant karkaso, mansardoms, kabamosioms luboms įrengti po „juodosiomis“ lubomis arba medinėmis sijomis, ji pritaikyta ir šachtinių sienų konstrukcijoms.